Rondom het Holtveen

Een rondje rondom het Holtveen in het Dwingelderveld lopen is één van mijn  meest favoriete rondjes. Het is er ieder jaargetijde weer anders. Op de eerste paasdag 2014 is het lekker warm met zo'n 17 graden en een steeds harder waaiende wind. In Hoenderloo is een groot stuk heide in de brand gevlogen en in de veenkoloniën waait 's middags op de nog kale akkers een heuse zandstorm. Het Holtveen ligt er gelukkig vredig bij.
In Eursinge staat een alleraardigst restaurant.


Even verderop kleuren de weilanden wit van de pinksterbloemen. Omdat het door de singel uit de wind ligt, stap ik uit met de verwachting om vlinders te spotten. Het zijn inderdaad tientallen vlinders op zoek naar nectar. 

Klein geaderd witje op een pinksterbloem. 
 
Het vrouwtje van de klein geaderd witje is te herkennen aan twee zwarte plekken op de vleugel. Het mannetje heeft er één.

Vanuit het niets komt er een mannetje van de oranjetipje aangevlogen op zoek naar een vrouwtje. Je ziet hoe het witje zijn achterlijf buigt om hem af te weren. Het oranjetipje begrijpt dat hij verkeerd is verbonden en druipt snel af.  
Op de akkerrand groeit grote muur. Van dichtbij is het een alleraardigst plantje. Een bij verzameld intussen het stuifmeel. 

In het Holtveen bij de vogelkijkhut zijn behalve vele kokmeeuwen inmiddels ook de geoorde futen aangekomen.Het is in Nederland een zeldzame broedvogel. Ik tel verspreid over de verschillende vennen zo'n 8 paartjes.  
Dode eiken in het water. Het geeft aan hoe veel hoger het water de afgelopen jaren is komen te staan. 
Een Drents heideschaap staat trots over haar jong gebogen.  
Niet alle lammeren hebben zoveel geluk. De dood hoort echter ook bij het leven en het lam dient als voedsel voor onder andere de buizerd en de vos. 
Tussen de vennen in is het door de struiken wat meer beschut en ik ontwaar een groentje die als een blaadje tegen het pijpenstro geplakt lijkt.


Rups van een hageheld. Een nachtvlinder.
Groene kikker in een plas. 
Een levendbarende hagedis zit zich op te warmen op het zandpad. 

Ze worden zo genoemd omdat ze de eieren bewaren in hun lichaam en zo lijkt het of de jongen levend gebaard worden. 

In het bos  is het een waar vlinderfeest met blauwtjes, citroenvlinders en bonte zandoogjes. Hij kleurt mooi bij het dode eikenblad waar hij op zit te zonnebaden. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De oeroude bossen van Bad Bentheim en Samerrott.

Op een hete zomeravond in september rondom de Hoge Stoep

Windhoos van 14 juli 1975