Strunen door het Bargerveen

Met zo'n twaalf graden en een flets zonnetje, was het alweer een winterdag met voorjaarachtige  trekjes. Deze keer samen met Nies er op uit in het Bargerveen. Altijd leuk. 
Het waterniveau hebben ze in het hele gebied flink verhoogd. Berkenbomen houden niet van natte voeten.
Op een picknickbank heeft wellicht een havik of sperwer gegeten. Een spreeuwenvleugeltje en talloze donsveertjes zijn de stille getuigen. 
We zagen het pas toen we stil gingen staan om wat knoppen te fotograferen. Het rode heidelucifer is heel kleine korstmossoort maar brengt toch wat kleur in deze donkere dagen voor kerst. 
De knoppen van de berk staan aan op knappen. 
Pijpenstro met berkenbomen. Een beetje overbelicht geeft een ietwat schilderachtig effect. 
Witte omhoog staande draden met gele bolletjes trekken de aandacht. Het zijn snelgroeiende schimmeldraden van van het geslacht mucor. De sporen zitten in het gele bolletje.
Van dichtbij wordt alles mooi. Zelfs schimmelige hondenpoep :-)  

Behalve honden komen hier vele vossen voor. We zien tientallen keutels. op het pad. Schijnbaar zijn de vossenbessen (rode bosbes) niet smakelijk genoeg want die hangen hier nog steeds.
Een flets zonnetje probeert door de wolken te prikken. 
Het is hier heerlijk rustig met prachtige vergezichten. 
Het was een kwestie van geduld. Er vlogen de hele middag ganzen over en uiteindelijk precies op de plek war ik ze wou zien.
Ook vandaag weer verschillende paardenbloemen te zien. In het voorjaar loop je er achteloos aan voorbij. Nu sta je stil en zie je hoe zo'n mooie bloem het toch is.
Ook het duizendblad bloeit nog. 
In het zuidelijk deel van het Bargerveen, het Schoonebeekerveld, staat er op een voedselrijke plek zelfs lisdodde. Hier zijn ook verschillende kleine weilanden aangelegd op het bijna geheel afgegraven hoogveen. Er stonden hier vele tijdelijke woningen van veenarbeiders die allemaal zijn verdwenen.   

Het meest oostelijke deel van het Bargerveen grenst aan Duitsland en dit zogenaamde Amsterdamsche veld is zover afgegraven dat hier grote plassen zijn ontstaan. 


Hoeveel leven je hier in het voorjaar ziet kan je zien op een blog van vorig jaar: 

http://bartjestruun.blogspot.nl/2014/04/een-zwemmende-adder-en-meer.html

 



Reacties

Populaire posts van deze blog

De oeroude bossen van Bad Bentheim en Samerrott.

Op een hete zomeravond in september rondom de Hoge Stoep

Windhoos van 14 juli 1975