Roestende ransuilen, een zeldzame ringsnaveleend en een oude ringoven in mien Hoogelaand.


't Is de lucht achter Oethoezen
't Is 't torentje van Spiek
't Is de weg van Lains noar Klooster
En deur Westpolder langs de diek

't Binnen de meulens, en de moaren
't Binnen de kerken en de burgen
't Is 't laand woar ik as kind
Nog niks begreep van pien of zurgen
De kerk van Bierum met zijn ondersteunde toren.

Dat is mien laand, mien Hoogelaand.
In Appingedam is een wel heel bijzonder eendje terecht gekomen. De ringsnaveleend is nog geen zestig keer in Nederland waargenomen. Ik heb geluk want hij zwemt dicht langs de kant, gewoon langs de drukke doorgaande weg in een vijver.  
Het is een mooie eendje en hij kijkt al die gekke vogelaars, met hun lange telelenzen, eens goed diep in de ogen.

Op de akkers foerageren duizenden kolganzen. Ontdek ook de enkele Canadees.  
Ze vliegen van het Schildmeer naar de akkers en weer terug.

Al jarenlang staat het op mijn verlanglijstje om eens in een verlaten steenfabriek rond te struinen . De fabriek staat er niet meer maar de ringoven van steenfabriek Rusthoven in Wirdum en nog grotendeels intact. Het doet me denken aan een oude kloostergang. De ringoven loopt helemaal rond en het is zonde dat dit stukje Groninger historie niet wordt opgeknapt.
Hier een impressie

Van de drie bezoekjes die ik vandaag afleg, staat er één onderwerp centraal; de aardbevingschade. Als je goed kijkt zie je overal in de provincie gebouwen gestutte muren. Dieptroest vind ik het. 

Misschien moeten ze allemaal maar in een bunker gaan wonen. Al tientallen jaren staan ze daar tussen Holwierde en Marsum. Lees hieronder maar eens wat een vergeten stuk geschiedenis hier onder de grond zit!

Aan de Marsumerweg tussen Holwierde en Marsum liggen zeven bunkers van 12 meter diep uit de Koude Oorlog die werden aangelegd tussen 1952 en 1957 en tussen 1958 en 1964 in gebruik waren als navigatiestation door de Koninklijke Luchtmacht (Navigatiestation Groningen of NS-G, callsign Floorspace, een voorloper van AOCS NM) om vijandelijke vliegtuigen op te sporen en te volgen (zie ook Korps Luchtwachtdienst). Er konden 378 manschappen verblijven. De radar kon vliegtuigen waarnemen tot bij Berlijn. De commandobunker bestaat uit enkele tientallen ruimtes verdeeld over twee verdiepingen, heeft muren tot 5,6 meter dik en was voorzien van massieve gasdichte stalen deuren. In het geval van een atoomaanval was voorzien in een spouwmuur en een pompinstallatie om bij een scheur in de buitenmuur het grondwater weer te kunnen wegpompen. De ingangen van alle zeven bunkers werden op 1,5 meter boven NAP geplaatst om in het geval van een dijkdoorbraak niet onder te lopen. Om zelfvoorzienend te kunnen zijn had het complex de beschikking over drie generatoren van elk 250 kW en was een drinkwatervoorraad van 160.000 liter aanwezig, zodat men twee tot drie maanden ondergronds kon blijven. Voor de communicatie met de buitenwereld had men de beschikking over 1800 telefoonlijnen. Deze bunkers worden sinds 1992 beheerd door de Stichting Cold War Historical Center uit Uithuizen (vroeger onderdeel van het voormalige Museum 1939-1945). (bron: Wikipedia)

Net als vorig jaar zitten er volgens de eigenaar van de bomen weer 8 ransuilen in de hedera. Ik kan er, met hulp, maar vier ontdekken. Ze zijn bijzonder moeilijk te zien en de meeste voorbijgangers hebben geen idee dat ze van bovenaf bekeken worden..

Ze zitten er al vanaf november op de zogenaamde 'roestplek' Weet je ook een plek in de provincie Groningen? Geef het door aan de ransuilenwerkgroep Groningen op  http://www.ransuileningroningen.nl/
De 'olle widde' van Ten Post.


Kerk van Bierum met zijn ondersteunende toren.

Reacties

Een reactie posten

Benieuwd naar je reactie.

Populaire posts van deze blog

De oeroude bossen van Bad Bentheim en Samerrott.

Op een hete zomeravond in september rondom de Hoge Stoep

Windhoos van 14 juli 1975